Swedish Anti-Counterfeiting Group

Aktuellt

Artiklar & Seminarier

Plattformars ansvar vid försäljning av piratkopior online-SACG vill påverka den kommande EU Digital Services Act (DSA)

SACG.png

Bjuder in till seminarium om

Plattformars ansvar vid försäljning av piratkopior online-SACG vill påverka den kommande EU Digital Services Act (DSA)

Onsdagen den 12 augusti 2020 kl 9.00 – 10.00 – Anslut till Microsoft Teams-möte

TALARE
• Benjamin Neyt - Corporate Affairs Manager på LVHM
• Ludvig Holm - Advokat på Westerberg & Partners
• Måns Sjöstrand - Global Head of IP&BP på Daniel Wellington

Som tidigare annonserats, bjuder SACG in sina medlemmar till seminarium och gemensam diskussion om den stundande revisionen av e-handelsdirektivet inom EU och dess betydelse för framtida bekämpning av piratkopiering. Nytt förslag till lagstiftning på området, Digital Services Act (DSA), är att vänta mot årsskiftet och SACG avser inkomma med synpunkter kring DSA till svenska regeringen och EU-kommissionen under augusti.

NÄRMARE BAKGRUND
E-handelsdirektivet fyllde nyligen 20 år och under de två decennier som passerat har internet och den globala digitala marknaden förändrats väsentligt. Det finns därför flera anledningar till att en översyn av direktivet nu kommer att genomföras.

Av särskild relevans för bekämpning av piratkopiering är direktivets ansvarsregler. Under nu gällande ordning saknar plattformar som utgångspunkt ett direkt ansvar för olaglig verksamhet bedriven av deras användare, till exempel vid försäljning av piratkopierade produkter på digitala marknadsplatser. Det är först om plattformen ställer sig passiv efter att företrädare för plattformen gjorts medvetna om den olagliga verksamheten som ansvar kan inträda. Denna ordning har kritiserats av bl.a. rättighetshavare för att den inte skapar incitament för plattformarna att arbeta proaktivt för att motverka handel av piratkopierade varor. Kritik har även framförts emot att det är för enkelt för intrångsgörare att verka anonymt på plattformarna och att rättighetshavare ofta har svårt att få tillräcklig information för att kunna vidta effektiva rättsliga åtgärder.

CENTRALA FRÅGOR
EU-kommissionen har meddelat att en mer genomgående översyn och ändring av direktivets ansvarsregler kan komma att bli aktuell. Detta är något som SACG ställer sig positivt till. Det återstår dock frågor kring hur direktivet bäst skulle kunna ändras och här tar vi gärna emot tankar och önskemål från våra medlemmar. Vi har listat några av de centrala frågorna nedan.

• Direct Liability eller Duty of Care?

Denna fråga avser om en plattform bör ha ett direkt ansvar för all intrångsgörande verksamhet som sker på plattformen eller om regleringen istället bör begränsas till införandet av vissa proaktiva krav på plattformarna (”duty of care”). Ett exempel på det senare vore förhandsgranskning av användare i syfte att utesluta användare som kan misstänkas komma att använda plattformen för illegala syften.

• Hårdare ansvar för vissa plattformar?

Denna fråga tar sikte på om åtskillnad bör göras mellan olika typer av plattformar. Till exempel om en hårdare ansvarsreglering bör gälla för digitala marknadsplatser än för sökmotorer eller molntjänster. Alternativt att hårdare krav bör ställas på större plattformar, vilka påverkar marknaden i större utsträckning, än på mindre plattformar. Till exempel en hårdare ansvarsreglering för plattformar av Amazon’s och Facebook’s storlek, men att e-handelsdirektivets nuvarande regler fortsätter gälla för mindre plattformar.

• Andra frågor – GDPR, konsumentinformation etc.?

Det finns även potential att andra frågor, vilka i nuläget inte regleras av e-handelsdirektivet, kan föras in i lagstiftningen. Några exempel ges nedan:

• Förtydligande gentemot GDPR, i syfte att förbättra rättighetshavares möjligheter att få information om intrångsgörare, t.ex. vid whois-sökningar;

• Konsumentinformation – skyldigheter för plattformar att informera konsumenter ifall risk finns att de köpt piratkopierade produkter;

• Skyldigheter för plattformar att systematiskt rapportera misstänkt olaglig verksamhet till brottsbekämpande myndigheter; och

• Bör en särskild EU-myndighet skapas för granskning av plattformars efterlevnad av den nya lagstiftningen?

Varmt välkomna till fortsatt diskussion!

ANMÄLAN
Anmälan till SACG:s klubbmästare Karin Crafoord på karin.crafoord@groth.eu
Datum: 12 augusti 2020, kl 9.00 – 10.00
Plats: Online via Teams. Anslut till Microsoft Teams-möte

SACGComment