Bjuder in till seminarium om
Plattformars ansvar vid försäljning av piratkopior online-SACG vill påverka den kommande EU Digital Services Act (DSA)
Onsdagen den 12 augusti 2020 kl 9.00 – 10.00 – Anslut till Microsoft Teams-möte
TALARE
• Benjamin Neyt - Corporate Affairs Manager på LVHM
• Ludvig Holm - Advokat på Westerberg & Partners
• Måns Sjöstrand - Global Head of IP&BP på Daniel Wellington
Som tidigare annonserats, bjuder SACG in sina medlemmar till seminarium och gemensam diskussion om den stundande revisionen av e-handelsdirektivet inom EU och dess betydelse för framtida bekämpning av piratkopiering. Nytt förslag till lagstiftning på området, Digital Services Act (DSA), är att vänta mot årsskiftet och SACG avser inkomma med synpunkter kring DSA till svenska regeringen och EU-kommissionen under augusti.
NÄRMARE BAKGRUND
E-handelsdirektivet fyllde nyligen 20 år och under de två decennier som passerat har internet och den globala digitala marknaden förändrats väsentligt. Det finns därför flera anledningar till att en översyn av direktivet nu kommer att genomföras.
Av särskild relevans för bekämpning av piratkopiering är direktivets ansvarsregler. Under nu gällande ordning saknar plattformar som utgångspunkt ett direkt ansvar för olaglig verksamhet bedriven av deras användare, till exempel vid försäljning av piratkopierade produkter på digitala marknadsplatser. Det är först om plattformen ställer sig passiv efter att företrädare för plattformen gjorts medvetna om den olagliga verksamheten som ansvar kan inträda. Denna ordning har kritiserats av bl.a. rättighetshavare för att den inte skapar incitament för plattformarna att arbeta proaktivt för att motverka handel av piratkopierade varor. Kritik har även framförts emot att det är för enkelt för intrångsgörare att verka anonymt på plattformarna och att rättighetshavare ofta har svårt att få tillräcklig information för att kunna vidta effektiva rättsliga åtgärder.
CENTRALA FRÅGOR
EU-kommissionen har meddelat att en mer genomgående översyn och ändring av direktivets ansvarsregler kan komma att bli aktuell. Detta är något som SACG ställer sig positivt till. Det återstår dock frågor kring hur direktivet bäst skulle kunna ändras och här tar vi gärna emot tankar och önskemål från våra medlemmar. Vi har listat några av de centrala frågorna nedan.
• Direct Liability eller Duty of Care?
Denna fråga avser om en plattform bör ha ett direkt ansvar för all intrångsgörande verksamhet som sker på plattformen eller om regleringen istället bör begränsas till införandet av vissa proaktiva krav på plattformarna (”duty of care”). Ett exempel på det senare vore förhandsgranskning av användare i syfte att utesluta användare som kan misstänkas komma att använda plattformen för illegala syften.
• Hårdare ansvar för vissa plattformar?
Denna fråga tar sikte på om åtskillnad bör göras mellan olika typer av plattformar. Till exempel om en hårdare ansvarsreglering bör gälla för digitala marknadsplatser än för sökmotorer eller molntjänster. Alternativt att hårdare krav bör ställas på större plattformar, vilka påverkar marknaden i större utsträckning, än på mindre plattformar. Till exempel en hårdare ansvarsreglering för plattformar av Amazon’s och Facebook’s storlek, men att e-handelsdirektivets nuvarande regler fortsätter gälla för mindre plattformar.
• Andra frågor – GDPR, konsumentinformation etc.?
Det finns även potential att andra frågor, vilka i nuläget inte regleras av e-handelsdirektivet, kan föras in i lagstiftningen. Några exempel ges nedan:
• Förtydligande gentemot GDPR, i syfte att förbättra rättighetshavares möjligheter att få information om intrångsgörare, t.ex. vid whois-sökningar;
• Konsumentinformation – skyldigheter för plattformar att informera konsumenter ifall risk finns att de köpt piratkopierade produkter;
• Skyldigheter för plattformar att systematiskt rapportera misstänkt olaglig verksamhet till brottsbekämpande myndigheter; och
• Bör en särskild EU-myndighet skapas för granskning av plattformars efterlevnad av den nya lagstiftningen?
Varmt välkomna till fortsatt diskussion!
ANMÄLAN
Anmälan till SACG:s klubbmästare Karin Crafoord på karin.crafoord@groth.eu
Datum: 12 augusti 2020, kl 9.00 – 10.00
Plats: Online via Teams. Anslut till Microsoft Teams-möte
Bjuder in till seminarium om
Plattformars ansvar vid försäljning av piratkopior online-SACG vill påverka den kommande EU Digital Services Act (DSA)
Onsdagen den 12 augusti 2020 kl 9.00 – 10.00 – Anslut till Microsoft Teams-möte
SACG bjuder in sina medlemmar till seminarium om den stundande revisionen av e-handelsdirektivet inom EU och dess betydelse för framtida bekämpning av piratkopiering. Nytt förslag till lagstiftning på området, Digital Services Act (DSA), är att vänta mot årsskiftet och SACG avser inkomma med synpunkter kring DSA till svenska regeringen och EU-kommissionen under augusti.
Digitala plattformar som Amazon, Facebook och Google spelar idag en central roll i samhällsekonomin och människors liv. Samtidigt som digitala plattformar revolutionerat företags möjligheter att nå ut i värden, har de också skapat helt nya förutsättningar för illegala aktörer att komma ut på den globala marknaden. Idag år 2020 utgör marknadsplatser, sociala medier och sökmotorer antagligen de kanaler på marknaden där konsumenter löper störst risk att, ovetandes, ledas till att köpa piratkopierade produkter.
De ansvarsundantag som digitala plattformar åtnjuter under e-handelsdirektivet är en av de mest omdebatterade frågorna inom den moderna immaterialrätten och förutspås inta en central roll under den kommande översynen och politiska debatten. Flera andra frågor med central betydelse för bekämpning av piratkopiering framöver kan även komma att bli del av översynen och vi välkomnar därför alla medlemmar till seminariet för att engagera sig i diskussionen och formandet av SACG:s position.
Agenda med närmare beskrivning av centrala frågor kring DSA samt talare kommer att skickas ut under kommande veckor.
Varmt välkomna!
Datum: 12 augusti 2020, kl 9.00 – 10.00
Plats: Anslut till Microsoft Teams-möte
SACG:s styrelseledamot Måns Sjöstrand och Head of ip and brand protection på Daniel Wellington i artikeln ”Big brands bring the fight to Big Tech” i Politico den 8 juni 2020.
”The current voluntary measures lack transparency, argued Måns Sjöstrand, head of intellectual property and brand protection at Swedish watch brand Daniel Wellington, which belongs to TACA. “Platforms claim they are doing a lot, but it's impossible to verify that,” he said.”
Journalisten Dagmar Forne intervjuar SACG:s styrelseordförande Sara Sparring "Kriminella är snabba att utnyttja Coronapandemin. Nu bjuds falska ”Coronakits”, osäkra tester, piratkopierade andningsskydd, verkningslös medicin och handdesinfektion ut på nätet. Produkterna köps inte bara av privatpersoner – till och med Sveriges regioner har fått leverans av piratkopierade produkter."
Läs hela intervjun här
Onsdagen den 1 april 2020 kl 17.00 – online via Teamslänken nedan
Anslut till Microsoft Teams-möte
Välkommen till SACG:s årsstämma!
17.00 Årsstämma
Välkommen
Sara Sparring, ordförande SACG (Synch)
Se dagordning, Bilaga 1
Förvaltningsberättelse för SACG 2019
Resultat och balansräkning SACG
SACG Revisionsberättelse 200311
Valberedningens förslag år 2020
Anmälan: görs senast den 23 mars 2020 till klubbmästare Karin Crafoord: karin.crafoord@groth.eu.
Hantering av dina personuppgifter
Du finns med din mailadress med i vårt register för utskick av information och därför hanterar och sparar vi din mailadress. Mailadressen används för att skicka dig olika former av inbjudningar till våra events och eventuell annan information från SACG som vi tror kan intressera dig samt för att hantera ditt medlemskap. Annan information vi har om dig kan vara din arbetstitel, namnet på ditt företag, eller annan information som vi fått genom dig eller genom offentligt tillgänglig information. Din mailadress används inte för andra ändamål och lämnas inte ut till någon annan part. Du kan när som helst be att få din mailadress struken genom att meddela detta i svarsmail till info@sacg.org.
Under rådande läge och omständigheter har styrelsen beslutat att genomföra årsmötet (utan efterföljande seminarium) och det konstituerande styrelsemötet den 1 april 2020 online via Teams.
Datum: 1 april 2020, kl 17.00
Plats: Online via Teams. Länk till mötet finns på SACG:s hemsida sacg.org.
Bilaga 1 – Dagordning
Dagordning årsmöte den 1 april 2020 i Svenska Föreningen mot Piratkopiering (SACG)
1. Val av ordförande vid mötet och fastställande av dagordning
2. Accepterar samtliga närvarande närvaro online.
3. Val av två personer att jämte ordföranden justera mötesprotokollet
4. Styrelsens förvaltningsberättelse
5. Revisorernas berättelse
6. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
7. Val av styrelse
8. Val av två revisorer och en revisorssuppleant
9. Fastställande av årsavgifter i föreningen
10. Utseende av valberedning med uppgift att vid nästa årsmöte lämna förslag av styrelseledamöter samt revisorer och revisorssuppleant
11. Övriga frågor
Presentationer från frukostevent den 11 mars 2020 om bl a typiska utmaningar i hanteringen av varumärkeskapare i Kina (trademark squatters).
SACG
bjuder in till seminarium om
Piratkopiering och praktiska åtgärder som kan vidtas av svenska företag
den 11 mars 2020, kl. 08.15-09.30 (frukost serveras från kl. 08:00), Zacco i Göteborg
Handeln med piratkopierade varor ökar globalt. För konsumenters del leder denna handel till risk för hälsa och säkerhet. För svenska företags del innebär handeln med piratkopierade varor förlorad försäljning i såväl Sverige som utlandet. För år 2016 uppskattas den globala handeln med kopior av svenska varor ha omsatt cirka 28 miljarder kronor. Utöver dessa stora direkta förluster föreligger en överhängande risk för att svenska företags varumärken förlorar anseende eftersom de förknippas med undermåliga piratkopiors egenskaper. Detta riskerar att i förlängningen ge ytterligare negativa effekter på svenska företags omsättning.
Mot denna bakgrund vill vi bjuda in till en morgon med presentationer från svenska företag som delar med sig sina erfarenheter kring praktiska åtgärder som kan vidtas, i Sverige och i utlandet. Teman som kommer diskuteras är anmälan till tull och digitala marknadsplatser, liksom värdet av varumärkesregistrering i utlandet.
Ett tema av mer djuplodande juridisk karaktär som kommer att diskuteras är de nya kinesiska reglerna kring så kallad ondtrosregistrering av varumärken. Detta har länge varit ett problem för svenska företag som hindrats att sälja varor i eller exportera varor från Kina på grund av att kinesiska aktörer registrerat identiska eller förväxlingsbara varumärken innan dess att det svenska företaget sökt varumärkesskydd i Kina. De nya reglerna ger bland annat utländska varumärkesinnehavare möjlighet att angripa ansökningar som ingivits för att blockera utländska aktörer, det vill säga så kallade ondtrosregistreringar.
Därefter följer diskussion under vilken frågor kan ställas till de presenterande företagen.
Välkommen!
Panel
Daniel Thorbjörnsson, advokat på MAQS Advokatbyrå med specialisering inom immaterialrätt och hantering av intellektuella tillgångar.
Tema: Typiska utmaningar i hanteringen av varumärkeskapare i Kina (trademark squatters)
Anne Lausen, varumärkesjurist på Essity Hygiene and Health AB.
Tema: Praktisk varumärkesstrategi för svenska företag i Kina.
Tobias Harhoff, Affärsområdeschef för Digital Brands på Zacco Sweden AB.
Tema: Identifiering och förhindrande av kommunikation innehållande piratkopior och intrångsgörande användning av varumärken online.
Moderator:
Christina Berggren (styrelseledamot i SACG), advokat och partner på MAQS Advokatbyrå med specialisering inom immaterialrätt, medierätt, marknadsrätt och IT-rätt.
Plats
Zacco, Theres Svenssons gata 13, 417 55 Göteborg.
Tid
Den 11 Mars 2020. Frukost från kl. 08.00-08.15. Seminariet pågår mellan 08.15-09.30.
Pris
För att delta i seminariet ska du eller din organisation vara medlem i SACG – det går bra att gå med inför seminariet. För deltagande i seminariet faktureras 450 kr av SACG i efterskott. Icke-medlemmar är välkomna att delta kostnadsfritt den första gången.
Anmälan
Anmälan till SACG:s klubbmästare Karin Crafoord på karin.crafoord@groth.eu.
Hantering av dina personuppgifter
I enlighet med den nya Dataskyddslagstiftningen vill vi informera dig om hur vi hanterar personuppgifter inom ramen för SACG:s verksamhet.
Du finns med din mailadress med i vårt register för utskick av information och därför hanterar och sparar vi din mailadress. Mailadressen används för att skicka dig olika former av inbjudningar till våra events och eventuell annan information från SACG som vi tror kan intressera dig samt för att hantera ditt medlemskap. Annan information vi har om dig kan vara din arbetstitel, namnet på ditt företag, eller annan information som vi fått genom dig eller genom offentligt tillgänglig information. Din mailadress används inte för andra ändamål och lämnas inte ut till någon annan part. Du kan när som helst be att få din mailadress struken genom att meddela detta i svarsmail till info@sacg.org.
Advokat Sara Sparring (ordförande i SACG) i Sveriges Radio P1 ”Plånboken” om piratkopior, aktörerna bakom piratkopiorna och riskerna med att köpa piratkopierade produkter.